آدم حسابی ها؛ بانو آزاده تبازاده؛ مقیم آمریکا
به گزارش مجله ابوذریون، خبرنگاران : پروفسور آزاده تبازاده در سال 1346 در تهران به دنیا آمد. او در سن 7 سالگی به آمریکا مهاجرت کرد. وی دارای مدرک دکترای تخصصی (PHD) در رشته شیمی فیزیک از دانشگاه استنفورد کالیفرنیا و هم اکنون استاد دانشگاه استنفورد است.
پروفسور تبازاده در طول مطالعات دکتری خود پیروز شد به درک بهترى از چرایی اینکه جو قطب جنوب بیش از قطب شمال تحت تأثیر کاهش اُزون قرار گرفته است برسد.
او شیمیدان مرکز مطالعاتی ایمز ناسا است. آزاده تبازاده برای نخستین بار کشف کرد میان افزایش گاز دى اکسید کربن ناشى از محصولات مصرفى صنعتى در کره زمین و فرسایش لایه اُزون در مدار زمین رابطه مستقیم وجود دارد.
او نشان داد که دمای سردتر لایه استراتوسفر قطب جنوب باعث می گردد تا واکنش های خاصی صورت بگیرد و منجر به از بین رفتن اُزون گردد. در استراتوسفر گرمتر قطب شمال اینگونه نبود. این مسئله او را به این نتیجه رساند که افزایش دمای سطح زمین و در نتیجه کاهش دمای استراتوسفر، می تواند منجر به کاهش بیشتر اُزون گردد.
این امر او را به اولین دانشمندانی تبدیل کرد که بین کاهش اُزون و گرم شدن کره زمین ارتباط برقرار نموده است. به علت همین کشفیات به او لقب ستاره ناسا داده اند.
این دانشمند برجسته کتابی با نام کارآگاه آسمان نوشته که در آن خاطرات خود را روایت مى کند. این کتاب برنده جوایز معتبر داستان نویسی شده و به وسیله نشریه Kirkus Reviews به عنوان یکی از برترین کتاب های سال 2015 معرفی شده است.
هنگامی که هشت سال داشت از دایی خود که دانشجوی زمین شناسی بود یک ست وسایل و لوازم بچگانه ى آزمایشگاه شیمى را به عنوان هدیه برای نوروز دریافت کرد.
بعلاوه کتاب سرگذشت ماری کوری را هدیه گرفت که برای اولین بار به او نشان داد که زنان می توانند دانشمندان پیروزی باشند. تبازاده دریافت این هدایا را لحظات مهمی در ایجاد عشق و اشتیاق در خود به علم مى داند.
پروفسور تبازاده تا به امروز بیش از شصت مقاله علمی منتشر نموده است. مجله تایم از او در ضمیمه علوم و تکنولوژی خود تقدیر کرد و عکس او را روی جلد مجله قرار داد.
پروفسور آزاده تبازاده دارنده جوایز بسیاری از جمله مدال اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا در سال 2001 است. او در سال 1999 جایزه ریاست جمهوری برای دانشمندان و مهندسان را دریافت نموده است. این جایزه بالاترین افتخار اعطا شده به وسیله دولت ایالات متحده به دانشمندان و مهندسان برجسته است.
پ
منبع: برترین ها