درآمدهای پایدار گردشگری در مرکزی
به گزارش مجله ابوذریون، آوا صادق - اراک - خبرنگار:دنیای امروز دیرزمانی است متوجه اهمیت صنعت گردشگری در کسب درآمدهای آسان و اشتغال شده است. توسعه گردشگری یکی از مهم ترین راهکارها برای بهبود وضعیت مالی در کشورهای مختلف همچون کشورهای همسایه مانند ترکیه، امارات و کشورهای اروپایی است.
با وبسایت گردشگری تریپ ادوایزر همراه باشید.
در شماری از این کشورها که دارای ثروت نفتی هم هستند، گاهی درآمد جذب گردشگر از درآمدهای نفتی آنها بیشتر است. با ظرفیت هایی که در کشورمان وجود دارد و با برنامه ریزی مناسب و سرمایه گذاری اندک بخش می توان گردشگری را توسعه و بهبود بخشید. مرکزی نیز از استان هایی است که دارای جاذبه های گردشگری زیادی است؛ برای نمونه شهرهایی همچون تفرش، ساوه، محلات و نراق از قطب های گردشگری در استان به شمار می روند. بعضی شهرهای استان از فقر امکانات و زیرساخت های اولیه گردشگری رنج می برند. کمبود امکانات و زیرساخت های گردشگری مهم ترین مسئله ای است که استان را با مشکل توسعه گردشگری روبرو نموده و هنوز بسیاری از زیرساخت های مورد احتیاج رفاهی مردم در این شهرها ایجاد نشده است.
- ایجاد زیرساخت های مورد احتیاج
یک کارشناس گردشگری با اشاره به تأثیر توسعه گردشگری در بهبود وضعیت مالی کشور و استان اشاره می نماید و می گوید: امروزه اغلب کشورهای توسعه یافته به اهمیت صنعت گردشگری در کسب درآمدهای مالی و اشتغال واقف شده اند و نگاه ویژه ای به توسعه گردشگری و ایجاد زیرساخت های مورد احتیاج این بخش دارند؛ به عنوان نمونه کشورهایی همچون ترکیه، اسپانیا و... سالانه هزاران دلار درآمد از جذب گردشگر به دست می آورند.
سیداحمد موسوی بیان می نماید: در کشور ما و استان مرکزی نیز با توجه به پتانسیل های بسیار قوی در بخش های مختلف مانند ظرفیت های تاریخی، طبیعی و حتی برخورداری از حدود 1200 روستای منحصر به فرد که بعضی از آنها دارای جاذبه های بی نظیری هستند، می توانیم با یک برنامه ریزی منسجم امکانات مورد احتیاج همچون راه، هتل و محل اقامت مناسب در شهرها و روستاها، فرودگاه و جذابیت بخشیدن به مکان های طبیعی و تاریخی را فراهم کرد و در معرض دید عموم قرار داد. صنایع دستی استان نیز از جمله مواردی است که می تواند در جذب گردشگر موثر باشد به شرط آن که بتوان با تبلیغات درست آن را در دسترس گردشگران قرار داد.
وی به وضعیت نه چندان مطلوب گردشگری در استان مرکزی اشاره می نماید و می افزاید: استان از نظر داشتن امکانات مورد احتیاج برای جذب گردشگران یا سرمایه گذاران در این بخش در وضعیت خوبی قرار ندارد، به طوری که زیرساخت ها و تجهیزات مناسب برای جذب و کشاندن گردشگر در این بخش وجود ندارد. توسعه گردشگری احتیاج به زیرساخت و امکانات خاص خود دارد که باید برای جذب گردشگر آنها را ایجاد کرد.
این کارشناس گردشگری اظهار می نماید: در کنار آثار تاریخی و مناطق طبیعی استان، ایجاد پارک های مجهز و مدرن، شهربازی، پارک آبی، پیست اتومبیل رانی و تفرجگاه ها از مهم ترین احتیاجهای شهرهای گردشگرپذیر استان هستند که به جذب و توسعه گردشگری، رونق مالی و اشتغال پایدار یاری مؤثری می نمایند. موسوی ادامه می دهد: مهم ترین راه حل دیگر به منظور توسعه و بهبود گردشگری در استان استفاده از سرمایه های بخش خصوصی است که البته این مهم احتیاج به همکاری و حمایت مسئولان و نهادهای دولتی دارد؛ علاوه بر این بانک ها نیز باید اعتبارات ویژه و با سود حداقلی به سرمایه گذاران این بخش پرداخت نمایند تا صنعت گردشگری در استان بتواند اقتصاد آن را متحول کند.
وی می گوید: با شرایط تحریم ها و مسائل دیگر کشور در وضعیت مناسب مالی قرار ندارد؛ به همین دلیل باید با توسعه و بهبود بخش گردشگری و جذب گردشگران و توریست ها به کشور و استان بخشی از مسائل مالی کشور را برطرف کنیم. این کارشناس گردشگری بیان می نماید: از طرفی با جذب گردشگر داخلی نیز می توانیم از خروج ارز ناشی از مسافرت های هم وطنان به سایر کشورها نیز جلوگیری کنیم. سالانه چندین هزار دلار در این بخش از کشور خارج می گردد. این در حالی است که می توان با ایجاد شهرک های گردشگری مدرن و با امکانات کامل، علاوه بر جذب گردشگران خارجی از خروج ارز به خارج کشور نیز جلوگیری کرد.
موسوی اضافه می نماید: البته چندی است شاهد بهبود وضعیت صنعت گردشگری در کشور هستیم و دولت نیز حمایت های بیشتری از سرمایه گذاران و فعالان این بخش انجام داده است. در این زمینه باید به این باور برسیم که توسعه صنعت گردشگری می تواند باعث رونق مالی در کشور و قطع وابستگی به نفت گردد و آن گاه تدابیر لازم را اتخاذ کنیم.
- بازده مالی و ایجاد اشتغال
معاون عمرانی استاندار مرکزی می گوید: امروزه باید گردشگری را همانند کشورهای دیگر به عنوان یک صنعت مهم و سودآور بشناسیم که از آن می توان درآمدهای مناسب کسب و اقتصاد را متحول کرد. باید از نگاه جنبی بودن حوزه گردشگری در کنار دیگر فعالیت های مالی و توسعه ای بپرهیزیم و این بخش مهم را به یکی از موضوعات اصلی کشور که می تواند یاری مؤثری به بهبود و رونق مالی و ایجاد اشتغال کند، تبدیل کنیم.
مهدی زندیه وکیلی بیان می نماید: بی شک بازده مالی و اشتغال در حوزه صنعت گردشگری و خدمات آن بیش از صنایع و کشاورزی است و با توجه به گستره این حوزه و ظرفیت های موجود در کشور و به خصوص استان مرکزی مانند بناهای تاریخی، طبیعی و... جای کار بسیاری وجود دارد. وی می افزاید: باید برای جذب سرمایه گذار و گردشگر به همه بخش های مهم آن از جمله زیرساخت ها و امکانات رفاهی و همچنین نمایش صنایع دستی و معرفی غذاهای ایرانی برای گردشگران خارجی و... معطوف کنیم تا بتوانیم از تمامی امکانات موجود درآمدهای مناسب را کسب کنیم و اقتصاد را رونق بخشیم.
معاون عمرانی استاندار مرکزی با اشاره به ظرفیت های روستایی استان در جذب گردشگر داخلی و خارجی که مورد استقبال گردشگران هم قرار گرفته، اشاره و اظهار می نماید: در استان مرکزی اقدامات مناسبی در این زمینه شکل گرفته است. با توجه به این که روستاهای استان قدمتی کهن و چند هزار ساله دارند و جاذبه های طبیعی و گردشگری بسیاری را در خود جای داده اند می توان با توسعه بوم گردی و روستاهای هدف گردشگری از این ظرفیت به منظور توسعه گردشگری استفاده کرد.
- تحول در صنعت گردشگری
مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی می گوید: یکی از اصلی ترین راه ها به منظور رونق اقتصاد، ایجاد اشتغال پایدار و ساختن آینده ای بهتر برای همه توسعه گردشگری است که شناخت کشورهای مختلف از این صنعت مهم توانسته وضعیت آنها را در این بخش ها متحول کند و راه حلی مناسب و ارزان برای برطرف مسائل اشتغال و اقتصاد باشد. علیرضا ایزدی با اشاره به این که کشور ما با وجود ظرفیت های بی نظیر تاریخی، طبیعی و... نسبت به بعضی کشورها در حوزه گردشگری عقب است، بیان می نماید: این صنعت در بین تمامی اقشار، صنایع و صنوف در حال گسترش است. در این میان کشوری پیروز و برنده خواهد بود که بتواند از این فرصت نهایت استفاده را ببرد و برای این عرصه برنامه ریزی و سرمایه گذاری مناسب داشته باشد.
وی اضافه نمود: صنعت گردشگری در جهان در راه تحول بنیادین است. کشورهایی مانند ترکیه با افزایش زیرساخت های گردشگری و توسعه سیستم حمل ونقل و... صنعت گردشگری خود را متحول می نماید. امارات متحده که کشوی نفت خیز اما از داشتن ظرفیت تاریخی محروم است، با استفاده از صنعت و تکنولوژی توان کشورش را در عرصه گردشگری به اوج رسانده و میلیاردها دلار از این طریق درآمد به دست می آورد. کشورهای دیگر هم که آینده را از آن صنعت گردشگری می دانند دست به تحول جدی زده اند. در این میان کشور ما با داشتن ظرفیت های بسیار زیاد نباید از این غافله عقب بماند. مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی اظهار می نماید: گستره فوائد و مزیت های توسعه صنعت گردشگری بسیار زیاد است که اشتغال پایدار یکی از آنهاست. نگاه دانشگاهی به گردشگری می تواند شغل هایی مانند تورگردانی، لیدر، هتل داری و... را به همراه داشته باشد.
منبع: همشهری آنلاین