منطقه حفاظت شده هفتاد قله، طبیعتی متفاوت در اراک

به گزارش مجله ابوذریون، منطقه حفاظت شده هفتاد قله، انتخابی مجذوب کننده برای گذراندن ساعاتی در آغوش طبیعت است. هفتاد قله یکی از منطقه ها حفاظت شده مهم ایران است. لازم به ذکر است منطقه ها حفاظت شده به اراضی وسیعی گفته می شود که به منظور حفظ و احیای رویشگاه های گیاهی و زیستگاه ها مورد حفاظت قرار می گیرند. منطقه حفاظت شده هفتاد قله یکی از این منطقه ها مهم است که در 25 کیلومتری شمال شرقی اراک واقع شده است.

منطقه حفاظت شده هفتاد قله، طبیعتی متفاوت در اراک

هرساله بسیاری از علاقه مندان علوم طبیعی از این منطقه مجذوب کننده بازدید می کنند. البته فقط محققان نیستند که به این منطقه سفر می کنند، هفتاد قله منطقه مجذوب کنندهی برای تمام طبیعت گردان به شمار می رود.

چرا بازدید از منطقه حفاظت شده هفتاد قله را پیشنهاد می کنیم؟

منطقه حفاظت شده هفتاد قله سومین خاستگاه تنوع زیستی کشور است.

یکی از بهترین منطقه ها برای مطالعه و تحقیق در مورد گیاهان و جانوران است.

جاذبه های دیدنی متعددی در این منطقه قرار دارند.

هفتاد قله همانند یک موزه طبیعی اطلاعات زیادی را در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد.

پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده هفتاد قله

تنوع گیاهی منطقه حفاظت شده هفتاد قله شامل 205 گونه از گیاهان نهان دانه است. بیش ترین تنوع این منطقه مربوط به کاسنی، نعناع، شب بو، تنگرس، نسترن، لرک، فرفیون، اسپند و آویشن است. گونه هایی دیگری از جمله گندمیان، چتریان پروانه آسا، میخک، گل گاوزبان، لاله، میمون، آلاله، شیرین بیان، سوسن بر، کاکوتی، مریم نخودی، شریر، شاتره، ریواس، بومادران، درمنه صخره، بذرالبنج، چتر گندمی، خوشک، چشم خروس دانه ریز، ازمک، منداب، خاکشی، شنگ و شکرتیغال در این منطقه می رویند.

تاریخچه منطقه حفاظت شده هفتاد قله

هفتاد قله از دیرباز منطقه مهمی برای تفریح و شکار بوده است. در دوران قاجار هفتاد قله یکی از شکارگاه های مهم برای پادشاهان قاجار به شمار می رفته است. بر روی کوه های هفتاد قله، 62 کتیبه وجود دارد که قدمت برخی از آن ها به 400 سال قبل برمی شود. در سال 1349 قسمتی از این منطقه به دلیل ویژگی های منحصربه فردش، منطقه شکار ممنوع اعلام شد. در سال 1353 منطقه ها دیگری هم به قسمت های قبلی افزوده شد و کل آن ناحیه، منطقه حفاظت شده هفتاد قله نام گرفت. در این منطقه کوه های متعددی قرار گرفته است و نام هفتاد قله برگرفته از بلندترین کوه این ناحیه است. بلندترین قله این کوه 2686 متر ارتفاع دارد.

جاذبه های منطقه حفاظت شده هفتاد قله

منطقه حفاظت شده هفتاد قله با مساحت 97437 هکتار، دارای جاذبه های طبیعی متعددی است. دره ها، کوه ها، چشمه ها و دشت های متعددی در این منطقه قرار دارند که در این قسمت به معرفی برخی از آن ها می پردازیم.

دره چکاب مجذوب کننده ترین قسمت منطقه هفتاد قله به شمار می رود. این دره در مرکز منطقه هفتاد قله قرار گرفته است و به دلیل کتیبه های تاریخی از اهمیت زیادی برخوردار است. بر روی کتیبه ها نوشته هایی در مورد بازدید افراد سرشناسی نظیر ناصرالدین شاه و میرزا کوچک خان جنگلی موجود است. روی یکی از کتیبه ها نوشته شده که در یک روز بیش از صد میش و قوچ شکار شده است. در انتهای دره، چشمه ثابتی وجود دارد که آبشخور جانوران این منطقه است. پوشش گیاهی غنی، درختان کهن سال و انواع درختچه، دره چکاب را به یکی از منطقه ها مهم هفتاد قله تبدیل کرده است.

دره سیبک یکی دیگر از منطقه ها مهم هفتاد قله است. در این دره نیز، چشمه آبی به همین نام موجود است که آب این منطقه را تأمین می کند. پوشش گیاهی متنوع و چشمه آب، دره سیبک را به زیستگاه مهمی تبدیل کرده است.

دره لته در، به لطف وجود چشم اندازهای زیبا و چشمه های آب از زیستگاه های باارزش اراک به شمار می رود. بیشترین تنوع پرندگان در دره لته در دیده می شود.

همان طور که اشاره شد هفتاد قله بلندترین کوه این منطقه است. علاوه بر هفتاد قله، کوه های دیگری از قبیل برف شاه، دم شیر، قنقال، سله بهر، بر زرد، لته در، سیبک و سراب ازنا در این منطقه قرار دارند و از زیستگاه های مهم جانداران به شمار می روند.

دشت های منطقه هفتاد قله عبارت اند از: شانق، هموار ابراهیم آباد، هموار چال قدیر و قوچک، هموار کارچان و دشت سرخاب. دشت های این منطقه در دهه های گذشته از مهم ترین زیستگاه های آهو در کشور بوده است ولی متأسفانه در حال حاضر آهوهای زیادی در این منطقه وجود ندارد.

تنوع جانوری منطقه حفاظت شده هفتاد قله

جالب است بدانید استان مرکزی رتبه سوم در تنوع زیستی را داراست. منطقه حفاظت شده هفتاد قله به دلیل پوشش گیاهی خاص و شرایط اقلیمی مناسب، زیستگاه خوبی برای حیوانات به شمار می رود. پازن نماد تنوع زیستی هفتاد قله است، چراکه پازن این منطقه دارای بلندترین طول شاخ است. قورباغه ها و وزغ ها در آب های راکد اطراف روستاها زندگی می کنند. از خزندگان این منطقه می توان به لاکپشت مهمیزدار و انواع سوسمار اشاره کرد. مارهای قیطانی، شتری، گورخری، تیرک مار، افعی سوسن، افعی پلنگی، تیر مار، مار جعفری و گرزه مار در این منطقه مشاهده شده اند. 62 درصد پرندگان هفتاد قله مهاجر و 38 درصد آن ها بومی هستند.

دلیجه، عقاب طلایی، سارگپه، شاهین، هما، دال، رطیل، سنقر گندمی، جغد کوچک، سینه سرخ، بوتیمار، حواصیل، بلبل، سهره، هدهد، دارکوب، بحری، کبک، تیهو، بلدرچین، باقرقره، کبوتر چاهی و کبوتر جنگلی از پرندگانی هستند که در این منطقه دیده شده اند. پستانداران این منطقه شامل پلنگ، گرگ، شغال، روباه، کفتار، گربه وحشی، رودک، کل و بز، قوچ، تشی، میش، آهو، خرگوش، گورکن و گراز است.

فصل مناسب برای بازدید از منطقه حفاظت شده هفتاد قله چه زمانی است؟

بر اساس آب و هوا، بهترین فصل برای خرید بلیط هواپیما ارزان به مقصد اراک و بازدید از منطقه هفتاد قله، فصل بهار است. در فصل بهار مجذوب کنندهیت پوشش گیاهی هفتاد قله بسیار چشم گیر است. البته این شهر در فصل پاییز هم از مجذوب کنندهیت خاصی برخوردار است.

آب و هوای منطقه حفاظت شده هفتاد قله

منطقه هفتاد قله اراک دارای آب و هوای نیمه خشک است. ویژگی آب و هوای نیمه خشک، تابستان های گرم و خشک و زمستان های سرد و پربار است.

تفریحات منطقه حفاظت شده هفتاد قله

هفتاد قله یکی از بهترین مقاصد گردشگری برای طبیعت گردان به شمار می رود. علاوه بر کوهنوردی ورزش دیگری که امکانش برای گردشگران میسر شده، انجام شکار ورزشی است. لازم به ذکر است شکار در این منطقه پس از اخذ مجوزهای لازم مجاز است. در سال های اخیر شکارچیانی از کشورهای ایتالیا و برزیل نیز از این منطقه بازدید کرده اند.

نکات لازم در بازدید از منطقه حفاظت شده هفتاد قله

این منطقه اهمیت زیستی فراوانی دارد و در بازدید از آن باید نکاتی را رعایت کرد. هفتاد قله زیستگاه جانوران متعددی است و روشن کردن آتش یا ایجاد سر و صدا، باعث تحریک و ترس حیوانات می شود. این منطقه میراث گران بهایی برای کشورمان است و باید در مراقبت از آن کوشا باشیم.

هزینه و زمان پیشنهادی بازدید از منطقه حفاظت شده هفتاد قله چقدر است؟

بازدید از منطقه حفاظت شده هفتاد قله رایگان است. برای ورود به منطقه امن هفتاد قله باید با محیط زیست استان مرکزی هماهنگ کرد و مجوز مربوطه را دریافت نمود. با توجه به وسعت این منطقه و جاذبه های فراوان یک نصف روز برای بازدید از آن کافی به نظر می رسد.

منطقه حفاظت شده هفتاد قله

چگونه به منطقه حفاظت شده هفتاد قله برویم؟

برای رفتن به این منطقه مسیرهای متعددی وجود دارد، دسترسی به منطقه حفاظت شده هفتاد قله از طریق جاده اراک تهران، انجدان، محلات و روستاهای اطراف میسر است.

در نزدیکی منطقه حفاظت شده هفتاد قله از چه جاذبه های دیدنی دیگری می توان بازدید کرد؟

دره چکاب، دره سیبک و دره لته در، از جاذبه های دیدنی منطقه حفاظت شده هفتاد قله هستند. با رزرو تور مسافرتی اراک، بازدید از جاذبه های دیگری مثل قنات ابراهیم آباد، حمام چهار فصل، قلعه حاج وکیل (عمارت کلاه فرنگی) و روستای هزاوه برایتان میسر خواهد شد. اگر توانستید از تماشای این منطقه دل بکنید، پیشنهاد ما بازدید از غار چال نخجیر است.

چه هتل هایی در نزدیکی منطقه حفاظت شده هفتاد قله برای اقامت وجود دارد؟

هتل پردیسان و هتل و رستوران مروارید از گزینه های مناسب برای اقامت هستند.

چه رستوران ها و غذاخوری هایی نزدیک به منطقه حفاظت شده هفتاد قله هستند؟

برای صرف غذا می توانید به رستوران های لاله، پاییز و میعاد در شهر اراک تشریف ببرید.

منبع: گردشبان
انتشار: 7 اسفند 1401 بروزرسانی: 7 اسفند 1401 گردآورنده: abuzariyon.ir شناسه مطلب: 2358

به "منطقه حفاظت شده هفتاد قله، طبیعتی متفاوت در اراک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "منطقه حفاظت شده هفتاد قله، طبیعتی متفاوت در اراک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید