توضیحات دفتر توسعه کتاب درباره فرایند ممیزی

به گزارش مجله ابوذریون، به دنبال طرح برخی مسائل درباره موضوع بررسی کتاب و ممیزی، دفتر توسعه کتاب و کتاب خوانی توضیحاتی ارائه کرد.

توضیحات دفتر توسعه کتاب درباره فرایند ممیزی

به گزارش خبرنگاران به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آن چه در این توضیح آمده صرفا پاسخی کوتاه به شبهه افکنی های یکی دو روز اخیر است که طرح آن نشانه تضعیف جایگاه اخلاق و انصاف در برخی داوری ها است.

همچنین در متن این توضیحات آمده است:

در پی برخی خبرسازی ها درباره نحوه بررسی کتاب و ادعای نادرست درباره فرایند ممیزی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آگاهی می رساند:

1. واگذاری ممیزی به مجموعه یا تشکیلاتی خارج از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادعایی کاملا نادرست و تکراری است. تمام فرآیند ممیزی از ابتدا تا به امروز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بدون هیچ وقفه ای و به طور مستمر و دائمی (بدون هیچ واسطه ای) و از طریق کارشناسان و صاحب نظرانی که عمدتا به امور علمی و پژوهشی اشتغال دارند انجام می شود. این کارشناسان در استخدام رسمی وزارتخانه نبوده و بابت کاری که انجام می دهند مبلغ مختصری (آن هم معمولا با تاخیر فراوان)، دریافت می کنند. از آن جا که این افراد رابطه استخدامی با وزارت متبوع ندارند پرداخت دستمزدشان از طریق یکی از موسسات وابسته به وزارتخانه انجام می شود، این در حالی است که موسسه مزبور کوچکترین دخالتی در امر ممیزی و مسائل آن ندارد. سازمان ها و نهادهای قانونی که وظیفه نظارت بر دخل و خرج دولت را دارند بر این موضوع واقفند.

2. ممیزی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تابع مقررات و ضوابط قانونی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و این شورا از طریق هیات نظارت بر اجرای ضوابط نشر (که اعضایش منتخب همان شورا هستند) بر موضوع ممیزی نظارت می کند. انتخاب سرگروه های بررسی کتاب توسط این هیات صورت می گیرد و انتخاب بررس ها نیز در شورایی دیگر. البته انتخاب هر کدام تابع شرایط و ضوابط خاصی است که برخورداری از دانش تخصصی لازم، باور داشتن به قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی و...از جمله آن هاست. اغلب سرگروه ها و بررس ها در حوزه کاری خود صاحب نظر، متخصص و صاحب تالیف هستند و به خوبی با مسائل مربوط به کتاب آشنایی دارند. شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ دخالتی در عزل و نصب سرگروه ها و بررس ها ندارد.

3. ضوابط و معیارهای بررسی کتاب کاملا مشخص است و بررس فقط نقش انطباق معیارها با مصادیق را دارد. در صورت بروز تردید یا اختلاف نظر بر سر مصادیق، موضوع در شورا مطرح می شود.

4. عدم معرفی بررس ها و ناشناخته ماندن آن ها عمدتا به دلیل پیشگیری از هرگونه سوء استفاده و فراهم آوردن فرصت بررسی بی طرفانه و منصفانه است و دلیل دیگری ندارد.

5. بنیاد ادبیات داستانی هیچ گونه ارتباطی (اعم از محتوایی، امور مالی و...) با حوزه ممیزی کتاب ندارد.

6. برخلاف آن چه در یکی از رسانه های رسمی آمده، باب گفت وگو با نویسندگان، مترجمان و ناشران در مورد آثارشان همیشه گشوده است و ایشان از طریق مکاتبه، ارسال پیام و دیدار حضوری، ابهام و اعتراض شان به نتیجه بررسی کتاب را منتقل می کنند. اعتراضات نیز در بخش مربوطه و در کارگروهی متشکل از کارشناسان خبره رسیدگی می شود. در جلسات هفتگی کارگروه مزبور معمولا به اعتراضات 10 تا 20 نفر رسیدگی می شود. (هر هفته به صورت میانگین، مجوز حدود دوهزار کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر می شود.)

رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه ممیزی کتاب تعامل با نویسندگان، مترجمان، ناشران و تمامی اهالی فرهنگ است و همیشه از نقدها و نقطه نظرات آن ها بهره برده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 30 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: abuzariyon.ir شناسه مطلب: 696

به "توضیحات دفتر توسعه کتاب درباره فرایند ممیزی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توضیحات دفتر توسعه کتاب درباره فرایند ممیزی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید