طرز تهیه جغول بغول به 2 روش

به گزارش مجله ابوذریون، جغور بغور یکی از غذاهای سنتی، خوش طعم و مقوی است که عطر و بوی بی نظیری دارد. برای طرز تهیه جغول بغول، جگر و دل و قلوه را کاملا تمیز نموده و بشویید. سپس، جگر سفید خرده شده را با مقداری آب و ادویه به صورت جداگانه بپزید. در ادامه، پیازداغ درست کنید و جگر سفید را همراه دل و قلوه و جگر سیاه در آن تفت دهید. سپس مقداری رب و ادویه اضافه نموده و اجازه دهید خوراک با افزودن مقداری اب روی حرارت ملایم بپزد و آب خود را بکشد. البته این خوراک ساده و خوشمزه، با سیب زمینی و چاشنی رب انار هم تهیه می گردد که در این مقاله از خبرنگاران ، تمام جزئیات این روش ها را توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.

طرز تهیه جغول بغول به 2 روش

در ادامه، جدول مشخصات غذایی جغور بغور را با هم می بینیم:

جغول بغول

تعداد نفرات3 تا 4 نفر
زمان آماده سازیکمتر از 30 دقیقه
زمان پخت غذابین 30 تا 60 دقیقه
مقدار سختیکم

طرز تهیه جغول بغول

متداول ترین شکل طرز تهیه جغول بغول درست کردن جگر و دل و قلوه با پیاز و ادویه است. البته اگر می خواهید غذای شما به صرفه تر باشد می توانید فقط از جگر سفید بهره ببرید، اما به یاد داشته باشید که جگر سفید، کیسه های هوایی زیادی دارد. به همین علت باید در آب بجوشد تا کاملا بپزد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز پخت جغور بغور ساده را با هم می خوانیم:

مواد لازم برای تهیه جغور بغور

مواد اولیه برای طرز تهیه جغول بغول با جگر سیاه و بقیه مخلفات به ترتیب جدول زیر است:

مواد لازممیزان مورد احتیاج
جگر گوسفند1 عدد
جگر سفید گوسفند1 عدد
دل گوسفند1 عدد
قلوه گوسفند1 عدد
پیاز میانه5 عدد
رب گوجه فرنگی1 قاشق سوپ خوری
نمک، فلفل و زردچوبهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان لازم

مراحل پخت جغور بغور

برای تهیه این خوراک خوش طعم، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • مرحله اول: ابتدا باید دل و جگر و قلوه گوسفند را تمیز کنید. برای این کار، دل و قلوه را از وسط نصف نموده و لخته ها و رگ های خون موجود در آن ها را با آب بشویید.
  • مرحله دوم: رگ های داخل جگر را هم جدا نموده و آن ها را بشویید. سپس تمام این مواد را به قطعات کوچک تر برش بزنید.
  • مرحله سوم: جگر سفید نسبت به بقیه مواد دیرپزتر است. به همین علت آن را با 1 لیوان آب و میزانی زردچوبه داخل قابلمه ای مناسب ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا بپزد.

نکته: در اواخر پخت جگر سفید، نمک آن را مقدار کنید.

  • مرحله چهارم: در این فاصله، پیازها را بشویید و پوست بگیرید. سپس آن ها را به صورت نگینی خرد نموده و در تابه ای مناسب با میزانی روغن تفت دهید تا طلایی شوند.
  • مرحله پنجم: حالا جگر سفید پخته شده را در تابه پیاز ریخته و کمی با پیاز تفت دهید تا تغییر رنگ دهد.
  • مرحله ششم: در ادامه، دل و قلوه و جگر سیاه خرد شده را هم به محتویات تابه افزوده و به تفت دادن ادامه دهید. پس از آن، رب گوجه و ادویه ها را اضافه کنید.
  • مرحله هفتم: وقتی عطر ادویه ها بلند شد و حالت خامی رب از بین رفت، 1 لیوان آب جوش داخل تابه بریزید و حرارت شعله را کم کنید. جغور بغور باید با حرارت ملایم و به آهستگی بپزد تا آب خود را کاملا بکشد.

طرز تهیه جغول بغول با سیب زمینی و رب انار

اگر جغور بغور ساده را دوست ندارید، می توانید برای طعم دار کردن جغول بغول از چاشنی رب انار یاری بگیرید. در این صورت، دستور کار کمی متفاوت خواهد بود که در ادامه، آن را با جزئیات کامل توضیح می دهیم:

مواد لازم برای تهیه خوراک جغور بغور با سیب زمینی

برای تهیه جغول بغول با چاشنی رب انار، مواد اولیه زیر را فراهم کنید:

مواد لازممیزان مورد احتیاج
جگر گوسفند1 عدد
پیاز میانه5 عدد
سیب زمینی میانه2 عدد
گوجه فرنگی میانه3 عدد
فلفل دلمه ای1 عدد
سیر4 حبه
رب اناربه میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان لازم

مراحل دستور پخت جغول بغول با سیب زمینی

طرز تهیه جغول بغول با گوجه و سیب زمینی به ترتیب مراحل زیر است:

  • مرحله اول: سیب زمینی و پیاز را بشویید، پوست بگیرید و به صورت هم مقدار و نگینی خرد کنید.
  • مرحله دوم: سیر و فلفل دلمه ای را هم خرد کنید و گوجه فرنگی و جگر گوسفند را به صورت مربعی کوچک برش بزنید.
  • مرحله سوم: حالا تابه ای مناسب را روی حرارت قرار داده و سیب زمینی ها را داخل آن با میزانی روغن سرخ نموده و کنار بگذارید.
  • مرحله چهارم: در ادامه طرز تهیه خوراک خوشمزه جگر، جگر خرد شده را در تابه ای دیگر با میزانی روغن تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
  • مرحله پنجم: در ادامه، پیاز و فلفل دلمه ای خرد شده را به جگر اضافه کنید و وقتی همه مواد به خوبی با هم تفت خوردند و سرخ شدند، ادویه جات و نمک را هم داخل تابه بریزید.
  • مرحله ششم: کمی بعد، سیر رنده شده را داخل مخلوط جگر بریزید و وقتی عطر سیر بلند شد، گوجه فرنگی خرد شده و رب انار را هم اضافه کنید.
  • مرحله هفتم: در نهایت، سیب زمینی سرخ شده را با بقیه مواد چغور پغور مخلوط نموده و درب تابه را بگذارید تا خوراک خوشمزه شما حسابی جا بیفتد.
  • مرحله هشتم: 10 دقیقه بعد خوراک خوشمزه شما آماده است که کاملا با یک پرس جغور بغور بازاری برابری می نماید. آن را در ظرف مناسبی کشیده و با مخلفات دلخواه سرو کنید. نوش جان

نکات مهم در طرز تهیه جغور بغور

اگر می خواهید حاصل کار شما مثل طرز تهیه جغول بغول بازاری، طعمی عالی و به یادماندنی داشته باشد، نکات زیر را به خاطر بسپارید:

  • به یاد داشته باشید که میکروب ها و انگل ها بر اثر حرارت از بین می روند. بنابراین حتما جگر را به طور کامل بپزید تا در انتهای پخت آبدار نباشد.
  • استفاده از روغن حیوانی یا میزانی دنبه در پخت جغور بغور آن را به مراتب خوشمزه تر می نماید. البته این را هم در نظر بگیرید که جغور بغور چربی بالایی دارد و نباید در استفاده از روغن در طبخ آن زیاده روی کرد.
  • جگر، دل و قلوه خام باید رنگ یکنواختی داشته باشند و هیچ گونه آثاری از ضایعه یا تومور در بافت آن ها دیده نگردد.
  • برترین انتخاب برای پخت یک خوراک خوشمزه جغول بغول، استفاده از دل و جگر گوسفندی است. با این حال، برای پخت این خوراک از دل و جگر مرغ و گوساله هم می توان استفاده کرد.
  • یکی از فوت های کوزه گری برای طرز تهیه خوراک خوشمزه جگر، استفاده از پیازداغ فراوان است. بنابراین در استفاده از پیاز، دست و دلباز باشید.
  • می توان در طرز تهیه جغور بغور، از موادی مثل قارچ هم استفاده کرد. در این صورت، قارچ های نگینی شده را با پیاز تفت دهید تا آب آن ها کاملا کشیده شده و سرخ شوند.
  • سیر از موادی است که به خوبی بوی زهم جگر را می گیرد و عطر فوق العاده ای به این غذای سنتی می دهد.
  • شما می توانید برای طعم دار کردن جغول بغول و گرفتن بوی زهم دل و جگر از مخلوط پیاز رنده شده با زعفران، آبلیمو و نمک و فلفل بهره ببرید. برای این منظور، دل و جگر را داخل این مخلوط ریخته و 2 تا 3 ساعت در یخچال استراحت دهید. دقت کنید که این مواد حتما باید داخل ظرفی دربسته قرار گیرند.
  • از آن جا که جگر سفید دیرتر می پزد و پخت آن باید به صورت جداگانه باشد، آن را جدا از بقیه مواد، طعم دار کنید.
  • اگر دوست دارید خوراک خوشمزه جگر طعم ترشی داشته باشد، میزانی تمر هندی را در آب جوش استراحت داده، صاف کنید و در اواخر پخت، داخل خوراک بریزید.
  • دقت کنید که اضافه کردن ماده ای مثل عصاره تمر هندی در ابتدای پخت جغور بغور، باعث سفت شدن دل و جگر شده و کیفیت غذا را پایین می آورد.
  • برخی آشپزها کمی قبل از سرو جغول بغول، میزانی آبلیمو و زعفران دم نموده داخل خوراک ریخته و روی آن را با جعفری خرد شده تزئین می نمایند.
  • در برخی رسپی ها، از میزانی گوجه فرنگی هم در طبخ جغول بغول ساده استفاده می گردد که کاملا سلیقه ای است.

اصول نگهداری از جغول بغول

بهتر است خوراک جغور بغور را به مقدار مصرف تهیه نموده و به صورت تازه تازه میل کنید. با این حال، اگر میزانی از غذا باقی ماند، آن را داخل ظرفی محفوظ (ترجیحا شیشه ای) ریخته، درب آن را محکم ببندید و در یخچال بگذارید. این غذا حداکثر باید ظرف 3 روز آینده مصرف گردد و بیش از این داخل یخچال نماند.

جلوگیری از خراب شدن جغول بغول

جگر ماده غذایی حساسی است و استعداد زیاید برای خراب شدن دارد. بنابراین، قبل از مصرف مجدد این خوراک، ویژگی های ظاهری آن را آنالیز کنید تا رنگ و بوی آن تغییر غیرمعمولی نداشته باشد. سپس، به جامانده خوراک را در تابه یا داخل فر حرارت داده و مجددا سرو کنید.

برترین جایگزین ها در طرز تهیه جغول بغول

اگر جغور بغور ترش مزه را دوست دارید می توانید به جای استفاده از عصاره تمر هندی، میزانی غوره داخل خوراک بریزید.

انواع مدل های جغول بغول

این خوراک با تفاوت هایی جزئی و به نام هگیس، غذای ملی اسکاتلند است و در شهرهای مختلف ایران هم با تفاوت هایی در دستور پخت، طبخ می گردد. برای مثال، جغور بغور زنجانی یکی از غذاهای محلی این شهر است که آن را با نام جئز بئز هم می شناسند. شیرازی ها به این غذا توتُوِی (تو تابه ای) می گویند و طرز تهیه جغول بغول شمالی یا واویشکا با گوشت چرخ نموده همراه است.

تاریخچه جغول بغول

اصالت جغول بغول بغول متعلق به روسیه است و از آن جا که پخت این خوراک، هزینه بالایی در بر نداشته، غذایی برای اقشار ضعیف و میانه جامعه محسوب می شده است. یکی از احتمالات این است که همزمان با جنگ جهانی دوم و حمله روس ها به ایران، این غذا وارد گیلان شد و از آن جا به بقیه نقاط ایران هم رسید.

جالب است بدانید که یکی از نام های جغور بغور، حسرت الملوک است. برای علت این نامگذاری، داستان های مختلفی ورد زبان ها است. برای مثال می گویند ناصر الدین شاه، شبی را با خانواده در شهر زنجان اتراق کرد. از قضا در همان شب، عطر و بوی این غذا به مشام همسر باردار شاه می رسد، اما از آن جا که وقتی برای تهیه غذا نبود، کاروان شاه به مسیر خود ادامه می دهد. اما همسر شاه در راه بیمار می گردد و احتمال می دهند که علت بیماری، نخوردن این غذا باشد. به همین علت شاه افرادی را به زنجان می فرستد که این غذا را برای همسرش تهیه نمایند و جالب اینکه همسر شاه پس از تناول جغول بغول، سلامتی خود را دوباره به دست می آورد و این غذا حسرت المولک نام می گیرد.

در نقلی دیگر آمده است که روزی ناصر الدین شاه قاجار از خیابانی می گذشت و بوی بی نظیر این غذا از دکانی معمولی به مشامش رسید، اما از آن جا که شأن ملوکانه مانع از خوردن این غذا در مکانی معمولی بود، با حسرت چشیدن این غذا به کاخش برگشت و به همین علت، همراهان شاه نام این غذا را حسرت الملوک گذاشتند.

خواص جگر گوسفند

درست کردن غذا با جگر گوسفند فواید زیادی دارد، زیرا این ماده یک منبع عالی از آهن بوده و بسیار خون ساز است. علاوه بر این، جگر گوسفند، گنجینه ای غنی از انواع ویتامین ها مانند ویتامین A، B12 و K و اسید فولیک است. خوردن این ماده غذایی، سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید و مانع ایجاد مشکلاتی مثل پوکی استخوان، پیری زودرس و ابتلا به بیماری های عفونی خواهد شد.

بعلاوه برای کاهش دردهای مفصلی و افزایش انعطاف پذیری بدن می توان روی خواص جگر گوسفندی حساب کرد. البته ضروری است این را هم اضافه کنیم که جگر گوساله، بافت پروتئینی بیشتری نسبت به جگر گوسفند دارد. با این حال، دیرهضم تر و چاق نماینده است. بنابراین، اگر در پی غذایی زودهضم و سازگار با تمام مزاج ها هستید، جگر گوسفند را در اولویت قرار دهید.

سفارش انواع غذاهای خوش طعم از خبرنگاران

در این مقاله از خبرنگاران ، 2 روش برای طرز تهیه جغور بغور را با هم دیدیم. البته برای مصرف دل و جگر گوسفند، روش های دیگری مثل طرز تهیه کباب دل گوسفندی هم وجود دارد. با تمام این ها، ممکن است ترجیح شما این باشد که این غذاها را به صورت آماده سفارش دهید.

اگر اینطور است، به قسمت سفارش آنلاین غذا در سایت خبرنگاران بروید و غذای دلخواه خود را به صورت اینترنتی سفارش دهید. پیک های خبرنگاران زودتر از آنچه فکرش را بکنید، غذای گرم و تازه شما را به محل آدرس می رسانند.

سوالات متداول

برای تهیه جغور بغور از چه چاشنی هایی می توان استفاده کرد؟

رب گوجه فرنگی، رب انار، عصار تمر هندی، آبلیمو، زعفران دم نموده و غوره

طرز پخت جگر سفید در خوراک جغول بغول چطور است؟

جگر سفید دیرتر از بقیه مواد خوراک می پزد. به همین علت باید آن را تا زمان پخت کامل، همراه میزانی آب و ادویه به صورت جداگانه پخت و سپس با بقیه مواد خوراک، تفت داد.

منبع: اسنپ فود
انتشار: 11 بهمن 1403 بروزرسانی: 11 بهمن 1403 گردآورنده: abuzariyon.ir شناسه مطلب: 2542

به "طرز تهیه جغول بغول به 2 روش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه جغول بغول به 2 روش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید