همه ابزار، لوازم و تکنیک هایی که شما را به یک باریستای خانگی تبدیل می نماید
به گزارش مجله ابوذریون، کافی است اینستاگرام را کمی زیر و رو کنید تا ببینید چه تحول عظیمی در ابزار و وسایل دم آوری قهوه به وجود آمده است. حجم وسایل و ابزار دم آوری قهوه چنان زیاد است و مدام هم بر آن افزوده می گردد که هر عاشق قهوه را وسوسه می نماید تا کلکسیونی از آنها را گردآوری کند.
ما در اینجا قصد نداریم درباره همه این ابزارها و کارایی شان حرف بزنیم. اما قصد داریم برترین و کاربردی ترین وسایلی که برای دم آوری قهوه در خانه احتیاج دارید را به شما معرفی کنیم و شما را به یک باریستای خانگی تبدیل کنیم. برای تبدیل شدن به یک باریستای خانگی شما هم باید وسایل و ابزار مورد نظرتان را داشته باشید و هم تکنیک های دم آوری قهوه را بدانید.
بعلاوه به علت محدودیت جا در خانه ها و آپارتمان ها باید با کمترین وسایل این کیفیت را ایجاد کنید.
قهوه دمی یا اسپرسو؟
برای ساختن یک چک فهرست از ابزار و وسایل خانگی دم آوری قهوه لازم است ابتدا به این سوال مهم پاسخ دهید. شما هوادار قهوه دمی هستید یا اسپرسو؟ ترجیح می دهید در خانه تان قهوه دمی سرو کنید یا اسپرسپو؟
قهوه های دمی و اسپرسو هم به لحاظ ابزار و ادوات دم آوری، هم به جهت فرایند فرآوری و هم کیفیت قهوه با هم متفاوت هستند. برای ساخت قهوه های اسپرسو باید آب را در دمای بالا و با فشار از میان قهوه آسیاب شده رد کرد ولی برای قهوه های دمی باید آب جوش و قهوه آسیاب شده را به حال خود رها کرد تا دم بکشد.
قهوه اسپرسو حجم کمی دارد اما به شدت غلیظ است و روی آن کرم یا خامه قهوه تشکیل می گردد در حالی که قهوه دمی رقیق و با حجم بالا عمل می آید. برای ساخت هر کدام هم دسته های مختلفی از ابزار و وسایل لازم است که در ادامه مهم ترین هایش را مرور می کنیم.
اسپرسوسازهای خانگی
ابتدا برویم سراغ همه آنهایی که به اسپرسو علاقه دارند. در حال حاضر محبوب ترین محصول بازار قهوه اسپرسو سازهای خانگی هستند. دستگاه هایی کوچک با مخزنی برای آب و یک بویلر که به راحتی می توانند قهوه ای با کیفیت را برای شما تامین نمایند.
به علت عرضه بالای محصول در این زمینه در حال حاضر قیمت این دستگاه ها مناسب است و برای همین آن ها محبوب ترین محصولات بازار قهوه به شمار می آیند. بسته به اینکه دستگاه شما چقدر پیشرفته باشد، که قطعا روی قیمتش هم تاثیر دارد، می توانید قهوه مناسبی با آن تهیه کنید. با همه این ها همه دستگاه ها اجزای تقریبا ثابتی دارند که نحوه استفاده از آن ها مهم است.
برای نمونه زمانی که دستگاه را روش می کنید تا به دمای مطلوب برسد می توانید لیوان خالی قهوه را روی دستگاه و بالای بویلر بگذارید. به این ترتیب دمای لیوان کمی بالا می آید و می تواند میزبان بهتری برای قهوه باشد. یا مخزن دستگاه، که باریستاها به آن پرتافیلتر می گویند و شما هم برای تبدیل شدن به یک باریستای خانگی باید این اصطلاح را یاد بگیرید، را نباید لبالب از قهوه آسیاب شده کرد.
اغلب برای اندازه قهوه ای که برای هر شات در دستگاه بارگیری می گردد یک مقیاس وزنی وجود دارد. مثلا اگر دستگاه شما دو خروجی دارد می توانید بین 14 تا 18 گرم قهوه را در آن بریزید. بعد از ریختن قهوه هم باید را فشرده کنید. این کار را با ابزاری به نام تمپر انجام می دهند که حضورش برای داشتن یک قهوه عالی خانگی لازم است.
بعلاوه پیش از گذاشتن پرتافیلتر در دستگاه لازم است چند با با چرخاندن پیچ آب جوش از دستگاه خارج کنید تا هم از دمای مناسب آب مطمئن شوید و هم مجاری عبور آب را تمیز نموده باشید. حتما در ویدئوهای اینستاگرامی دیده اید که قبل از تمپ کردن قهوه در پرتافیلتر قهوه را با چیزی هم می زنند. این وسیله نیدل نام دارد و وظیفه اش چنلینگ قهوه در بسکت پرتافیلتر است.
به این ترتیب ناهمگنی قهوه در بسکت پرتافیلتر تا حدودی رفع می گردد و قهوه بهتری در نهایت حاصل می گردد. البته اگر بخواهیم ضروری ترین وسایل را برای خانه ها و آپارتمان های کوچک توصیه کنیم نیدلِ چنلینگ در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد و الزاما حضورش در کابینت قهوه شما لازم نیست.
موکاپات
اگر نمی خواهید برای داشتن یک اسپرسو ماشین خانگی هزینه کنید می توانید ابزار اسپرسوساز خانگی را خیلی مقرون به صرفه تر و کم حجم تر با یک موکاپات روگازی فراهم کنید. تا پیش از اینکه دستگاه های قهوه ساز خانگی همه گیر گردد موکاپات ها آشپزخانه های جهان را فتح نموده بودند.
همین الان هم بسیاری به علت حس نوستالژیکی که به آن دارند حتما یک دستگاه موکاپات را در خانه نگه می دارند و قهوه صبح را با آن آماده می نمایند. موکاپات هم مثل اسپرسو ماشین ها یک بویلر دارد که در انتهای دستگاه قرار می گیرد. این دیگ را پر از آب می نمایند و بعد بسکت قهوه را روی آن می گذارند و مخزن نهایی را روی آن می بندند.
آب در بویلر به جوش می آید و با فشار از میان قهوه رد شده و در مخزن بالایی عصاره قهوه را برای شما آماده می نماید. به تازگی ایده هایی نظیر پر کردن مخزن با شیر هم در شبکه های اجتماعی آموزش داده می گردد که البته چندان ایده جالبی نیست و دستگاه را به سرعت خراب می نماید. اگر از موکاپات استفاده می کنید به ابزار چندانی احتیاج ندارید. نهایتا یک تمپر در کنار خود موکاپات می تواند کار عصاره گیری قهوه را برای شما انجام دهد.
وی سیکستین / V 60
وی سیکستین یک ابزار دم آوری قهوه به صورت دمی است. در این روش قیفی مخروطی با زاویه 60 درجه آب جوش را به پودر قهوه می رساند و خیلی آرام قهوه را آماده می نماید. با این حال مسئله به این سادگی ها هم نیست. دم کردن قهوه با V 60 جذابیت های خاص خودش را هم دارد.
روی قیف مخروطی که زاویه 60 درجه دارد شیارهایی وجود دارد که موجب می گردد هوا از پشت فیلتر عبور کند. بعلاوه این ابزار به فیلترهای کاغذی هم احتیاج دارد. اما مهم ترین وسیله برای اینکه یک قهوه درست با V 60 عمل آوری گردد ترازوی دیجیتال است. ترازوهای دیجیتال مخصوص این کار به یک تایمر مجهز هستند. نسبت دقیقی بین اندازه آبی که مخزن مخروطی می ریزید و زمان تخلیه آن وجود دارد. اگر این نسبت زمانی و وزنی رعایت گردد یعنی قهوه را دست عمل آورده اید.
اگر نه یعنی یک جای کار ایراد دارد. در یک دسته بندی حرفه ای تر V 60 در دسته قهوه سازهای چکه ای قرار می گیرد. اگر ابزار اسکیل کردن قهوه را در درجه دوم ضرورت قرار دهیم برای تهیه قهوه با این V 60 به قهوه آسیاب شده، آب جوش و فیلتر کاغذی مناسب احتیاج دارید.
فرنچ پرس
در دسته قهوه سازهای دمی خانگی فرنچ پرس محبوبیتی همسنگ موکاپات دارد. ابزاری مقرون به صرفه که خیلی هم ساده قهوه را عمل می آورد. کار کردن با فرنچ پرس بسیار آسان است. تنها باید چند نکته ساده را بدانید. فرایند کار با فرنچ پرس چنین است که با فشار دادن یک اهرم تفاله قهوه را از قوه دم شده جدا می کنیم. اما پیش از این باید مخزن فرنچ پرس را گرم کرد.
برای همین قبل از ریختن پودر قهوه در آن کمی مخزن را گرم کرد. بعد پودر قهوه را داخل آن می ریزیم و با کمی آب مخلوط می کنیم. باید کمی به قهوه اجازه دهیم شکوفا گردد یا به اصطلاح گاز آن تخلیه گردد. سپس بقیه آب را اضافه می کنیم و اهرم را بالا نگه می داریم. بعد از چهار دقیقه می توانیم با فشار دادن اهرم به سمت پایین قهوه را فیلتر کنیم. به همین سادگی قهوه ما آماده است.
آسیاب قهوه
شما می توانید زحمت آسیاب کردن را به خود ندهید و قهوه آسیاب شده خریداری کنید. این مسئله یک مشکل کوچک دارد. آن هم اینکه شما چقدر قهوه برای خانه تان می خرید؟ مصرف روزانه را در نظر می گیرید یا هفتگی یا ماهانه؟ روزانه و هفتگی با زحمت خرید مداوم همراه هستند. اگر هم ماهانه خرید کنید که قهوه بعد از مدتی خاصیت و عطر و بوی خودش را از دست می دهد.
برای همین آسیاب خانگی یک روش بهتر و مطمئن تر است. البته همه این موارد به این بستگی دارد که مسئله قهوه تا چه اندازه برای شما اهمیت داشته باشد. چقدر در پی بهبود کیفیت قهوه هستید و روی آن وسواس دارید؟ اما به هر روی حضور یک قهوه ساب کوچک در کابینت قهوه خانه شما توصیه می گردد. در این زمینه هم تنوع محصول فراوانی وجود دارد. از قهوه ساب های مکانیکی تا قهوه ساب های برقی که با دقت بالایی قهوه مناسب را برای شما آسیاب می نمایند. به صورت کلی هم آسیاب های قهوه به دو دسته تقسیم می شوند.
آسیاب های دنده ای و آسیاب های تیغه ای. آسیاب های دنده ای بیشتر آسیاب های مکانیکی هستند و دانه های قهوه بین دو چرخ دنده بزرگ که به هم چفت شده گیر می نماید و خرد می گردد. آسیاب تیغه ای هم چیزی مثل دستگاه های غذاساز است و با دو تیغه تیز و با سرعت بالا دانه های قهوه را پودر می نماید.
سخن پایانی
جهانی قهوه بازهای جهانی پر تنوعی است. شما می توانید در این جهان غرق شوید و کلکسیونی از ابزار و ادوات زیبا و کارا را تهیه کنید. بعلاوه می توانید بر اساس این دستورالعمل ضروری ترین ابزارهای غمل اوری قهوه را در خانه داشته باشید. هرچه در این بازی بیشتر فرو بروید کیفیت قهوه ای که می خورید بالاتر است و جذابیت اش هم برای شما بیشتر خواهد بود.
منبع: SeriousEats
منبع: دیجیکالا مگ