10 روزِ شوم برای پرسپولیس و استقلال، نقره داغ 38 میلیاردتومانی سرخابی ها
به گزارش مجله ابوذریون، جریمه یک میلیون و 735 هزار یورویی باشگاه پرسپولیس و 550 هزار دلاری باشگاه استقلال از سوی فیفا به دلیل شکایت های برادران برانکو، بودیمیر و شفر به قیمت روز، رقمی حدود 38 میلیاردتومان را روی دست مدیران این دو باشگاه گذاشته است.
به گزارش خبرنگاران، از 9 اسفند سال جاری تا به امروز دو باشگاه استقلال و پرسپولیس با صدور چهار حکم جریمه ای از سوی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) روبرو شده اند؛ احکامی که به خوبی حاکی از ضعف اقتصادی و مدیریتی در مورد این دو باشگاه است و این چرخه معیوب نه در برهه زمانی کنونی و نه در آینده با ادامه این فرایند متوقف نخواهد شد و در نهایت جریمه های سنگین دلاری و یورویی و یا محرومیت از پنجره های نقل و انتقالاتی پایانی است که با سرنوشت این دو باشگاه و سایر باشگاه های فوتبال ایران که از بازیکنان و مربیان خارجی استفاده کرده و می کنند گره می خورد.
وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس مشخص هیئت مدیره و مدیرعامل این دو باشگاه بزرگ فوتبال ایران را بر عهده دارد و جریمه های سنگین دلاری و یورویی تنها میراثی است که از سوی مدیران این دو باشگاه برای مدیران بعدی به یادگار می ماند و هرگز از سالیان قبل تا به امروز نه مدیریت لایقی بر سر کار آمده که حساب باشگاه را پاک تحویل دهد و نه نظام اقتصادی بیمار فوتبال ایران اجازه کسب درآمد را به این مدیران داده است.
فوتبال دولتی در نهایت سرنوشتی جز این نداشته و ندارد و تا وقتی کاه و کاهدان از خودمان نیست کسی دلش برای این دو باشگاه که پشتوانه مردمی بی نظیری دارند نمی سوزد. دو باشگاهی که اگر در یک کشور توسعه یافته بودند و چنین سرمایه اجتماعی داشتند به طور حتم با درآمدهای هنگفت روبرو شده و نیازی نبود هر سال کاسه چه کنم به دست گرفته و منتظر کسب روزی از جای دیگری باشند. هر آنچه در این 10 روزه اخیر پرسپولیس و استقلال را شوکه کرد، چیزی جز کارکرد مدیران قبلی این دو باشگاه نیست و نباید تصور کرد که برای مدیران بعدی نیز چیزی جز این به بار خواهد نشست.
475 هزار یورو+ سود 5 درصدی برای بودیمیر
9 اسفند سال جاری بود که باشگاه پرسپولیس با رای کمیته حل اختلاف فیفا به پرداخت 475 هزار یورو به بودیمیر مهاجم کروات و سابق خود محکوم شد و باید علاوه بر این، سود (غرامت دیرکرد) پنج درصدی هم تا روز پرداخت را به بودیمیر پرداخت کند.
باشگاه پرسپولیس برای پرداخت این بدهی 45 روز مهلت دارد و در صورتی که بدهی در مهلت مشخص شده پرداخت نشود پرسپولیس از جذب بازیکن داخلی و خارجی در سه پنجره نقل و انتقالاتی محروم می شود اما این محرومیت در هر بازه زمانی به محض تسویه بدهی مرتفع می شود.
این درحالی است که باشگاه پرسپولیس بابت فصل گذشته 148هزار یورو به علاوه پنج درصد سود (غرامت) تا روز تسویه بدهی محکوم شده است. بدهی 148هزار یورویی مربوط به پنج حقوق ماهانه بودیمیر در نیم فصل دوم فصل گذشته (از 19ژانویه تا23جون 2019) بوده که شامل یک قسط 25هزار یورویی، سه قسط 26هزار یورویی و یک قسط 19هزار یورویی بوده است. بودیمیر بابت فصل قبل دریافتی اندکی داشته و به خاطر 5 حقوق و قسط معوق خود به فیفا شکایت کرد.
بودیمیر با استناد به حقوق معوقه خود با طرح شکایت به فیفا ضمن فسخ قرارداد یک طرفه مطالبات قرارداد این فصل خود را هم طلب کرده است . فیفا نیز مابه التفاوت قرارداد این فصل بودیمیر با پرسپولیس و قرارداد بودیمیر با تیم لوکوموتیو کرواسی را محاسبه و باشگاه پرسپولیس را به پرداخت 327هزار یورو بابت فصل 2020- 2019محکوم کرده است ؛ به همین دلیل بودیمیر اصل قرارداد خود با تیم کنونی اش را به فیفا ارائه کرده بود تا آن ها محاسبه لازم را داشته باشند، او حتی برای نشان دادن حسن نیت خود قراردادش با تیم ماقبل پرسپولیس را هم به فیفا ارائه کرده بود. هم چنین باشگاه پرسپولیس علاوه بر این 327هزار یورو بایستی سود و غرامت پنج درصدی (از پانزدهم اکتبر 2019 تا روز پرداخت) هم به این بازیکن پرداخت کند.
1 میلیون و 55 هزار یورو در جیب برانکو
19 اسفندماه سال جاری نیز کمیته انضباطی فیفا با صدور رأیی، باشگاه پرسپولیس را به پرداخت یک میلیون و 55 هزار یورو به سرمربی سابق این باشگاه کرد.
پس از این که برانکو ایوانکوویچ از جمع پرسپولیسی ها جدا شد، به خاطر دریافت نکردن مطالباتش از این باشگاه به فیفا شکایت کرد. با وجود مذاکرات فراوان و البته پاسخ هایی که باشگاه پرسپولیس برای فیفا ارائه کرده بود، در نهایت کمیته انضباطی فدراسیون جهانی فوتبال، رای خود را در این باره صادر کرد.
بر همین اساس، باشگاه پرسپولیس به پرداخت یک میلیون و 55 هزار یورو و همین طور 5 درصد سود دیرکرد به علاوه 20 هزار فرانک بابت هزینه دادرسی محکوم شده است و پرسپولیسی ها ظرف 30 روز آینده باید این مبلغ را پرداخت کنند.
شفر و جریمه 550 هزار دلاری آبی ها
در یکی دیگر از احکام اعلامی فیفا، باشگاه استقلال به مبلغ 550 هزار دلار جریمه و به این باشگاه دو هفته برای پرداخت این بدهی یا اعتراض فرصت داده شد. گفتنی است وینفرد شفر سرمربی اسبق تیم فوتبال استقلال و سرمربی فعلی بن یاس امارات از باشگاه استقلال به دلیل عدم پرداخت مطالبات فصل جاری به فیفا شکایت کرده بود و فیفا نیز پس از بررسی پفراینده رای به محکومیت باشگاه استقلال و لزوم پرداخت جریمه 550 هزار دلاری داد.
205 هزار یورو برای برادر برانکو
در آخرین حکم فیفا تا لحظه تنظیم این گزارش، باشگاه پرسپولیس بر اساس حکم جدید کمیته مشخص شرایط فیفا محکوم به پرداخت 205 هزار یورو به مربی سابق خود شد. تا بر اساس آن این باشگاه مکلف به پرداخت 100 هزار یورو بابت قرارداد و 105 هزار یورو بابت غرامت به برادر برانکو ایوانکوویچ محکوم شود.
واکنش وزارت ورزش به جریمه سرخابی ها؛ از این به بعد با هماهنگی!
به تازگی مهدی علی نژاد معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه وزارت ورزش و جوانان در مورد مسائل قراردادهایی که مدیران فوتبالی (مخصوصا استقلال و پرسپولیس) با مربیان و بازیکن های خارجی می بندند اینگونه توضیح داد: خیلی از این موضوعات توسط وزارت ورزش و نهادهای نظارتی بررسی شده است اما اینکه ما در یک قراردادی جریمه شده ایم به معنای تخلف در قراردادها نبوده و تنها به خاطر عمل نشدن به توافقات طرفین است. خیلی از این افرادی که چنین قراردادهایی را بسته اند، تنها پول قرارداد خود را گرفته اند که در قبال آن کار کرده اند. البته دو ماهی می شود که به باشگاه ها نامه نوشته ایم که از این به بعد قبل از بستن قرارداد با وزارت ورزش هماهنگ باشند.
اما سوال مطرح شده در رابطه با اظهارات معاون وزیر ورزش و جوانان این است که مگر تا به امروز انتخاب سرمربیان دو باشگاه پرسپولیس و استقلال جز این بوده است؟ مگر می شود مدیری در این دو تیم یک مربی خارجی را بدون تاییدیه نهایی وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی اصلی استقلال و پرسپولیس استخدام کرده باشد؟
راهکار چیست؟
با توجه به اینکه فرآیند جذب مربیان و بازیکنان خارجی در دو باشگاه استقلال و پرسپولیس متوقف نشده است به نظر می رسد باید در رابطه با این مسئله چاره اندیشی دلسوزانه صورت گیرد؛ اگر توان پرداخت حقوق و دستمزد جذب بازیکنان و مربیان خارجی وجود ندارد باید از حضور آن ها در فوتبال ایران صرف نظر کرد تا شاهد اعمال جریمه های سنگین یورویی و دلاری نباشیم یا اینکه با تدبیر و اقدام درست در راستای جذب بازیکنان و مربیان خارجی گام برداشته و در برهه زمانی مناسب نسبت به پرداخت حقوق و دستمزد آن ها اقدام کنیم.
باید بدانیم که نه تنها سرخ آبی های پایتخت بلکه سایر تیم های ایرانی نیز که در برهه زمانی قید شده در قرارداد مبالغ مربوط به حقوق، دستمزد و پاداش بازیکنان و مربیان خارجی خود را پرداخت نکرده اند مجبور هستند با رقمی بیشتر به دلیل صدور جریمه از سوی فیفا این هزینه را پرداخت کنند، پس چه بهتر که در همان زمان مقرر با برنامه ریزی صحیح حقوق و دستمزدها پرداخت شود.
منبع: خبرگزاری ایسنا